30 Ağustos 2014 Cumartesi

MUHALEFET CEPHESİ: İSTİKRARLI REZALET

Hasetsiniz be ya!
Genel hatta haset, dağıldıkça her türlü terbiyesizliğin adresi gibisiniz....
İçinizde bir sürü akademisyen, akademisyenden bozma düşünür, düşünür rolünde yazar, kitap kurdu okur, beynelmilel sanatçı var…
Allame ilahiyatçılarınız, denizaşırı cesamette ruhani liderleriniz var…
Yetmedi, dış basın elinizde, Mossad icabında yanınızda…
Ama millete tosluyorsunuz. Çünkü elin aklıyla düşünenin düşüncesi gayrı-meşru olur, elin istihbaratıyla iş tutan ihanete kavşak olur, elin gazetesiyle paslaşan top olmazsa bile top sakal olur…
Halk sizi seçmiyor değil; çok iyi seçiyor ve gıdım gıdım eritiyor. En sonunda sabun kırtiğine dönüşeceksiniz…
Muhalefet Cephesi’nden bahsediyorum…
Cemaatin ne kadar ham, CHP'nin kadar bilgesiz, MHP'nin gölgesiz olduğunu 30 Ağustos törenleri münasebetiyle bir kez daha idrak etmiş bulunuyoruz...
Bu üçlü ve önemli muhalefetin ürettiği gerilim ve hasetlik politikası: Ak Parti'nin daimî seçim garantisidir...
Şimdiden seçimlerin galibi Ak Parti’dir…
Kutsanmış Muhalefetin: Mizahçısı boynuz, düşünürü tekme, sanatçısı edepsizliği araç olarak kullanmaktan asla vazgeçecek gibi gözükmüyor...
Beyinsiz, yüreksiz, terbiyesiz…
Bu üçü varsa bütün dünya yanınızda olsa, şekilde görüldüğü gibi millet sizi paçavraya çevirir.
Beyinsiz düşmandan, yüreksiz dosttan, illa herşeyin terbiyesizinden kurtulmak: Bu memleketin gerçek kurtuluşu olacaktır.
Önce ahlak ve maneviyat derdik ve diyoruz…
Büyük bir ahlâkî inkılâba ihtiyacımız var…
Özellikle de muhalefetin kutsal teslisinin…

BİZİM SİVAS YAZILARI, 30 Ağustos, 14.01

22 Ağustos 2014 Cuma

İDOĞLUİDLER

IŞİD'in İD olması gerçek kimliğidir.
Kimin İD'i?
İsrail'in İD'i...
Süper egosu: ABD
Egosu: Büyük Britanya...
İD: İsraildir,
Çünkü Hristiyan Avrupa’nın dünyadaki her işi Eski Ahid’e dayanır…
SÜPEREGO:  ABD’dir…
Çünkü İD’i baskı gücüyle politik kabul sınırlarına çeker…
EGO: Büyük Britanya’dır çünkü politika halinde İD’in eylemlerinin gerçek öznesidir…
Tekmili birden: İdoğluidler’dir…
Bütün dünyanın aslında “Kurtuluş Savaşı”na ihtiyacı var…
Ben diplomasi bilmem!

BİZİM SİVAS YAZILARI, 22.08.2014, 15.21

21 Ağustos 2014 Perşembe

İMKÂN MÜMKÜN DEĞİLDİR

Dediğinizin gerçekleşmesi için, "Mümkün olan şeyler" cümlesinden olması icap eder... İlk şart bu ve sınırları belirler...
“Mümkün olan şeyler”i belirleme kudreti, ehl-i temkin olmayı gerektirir. Ehl-i temkin, sabit ve hareket halindeki eşyayı “tel’if” kudretine sahiptir…
“Za’f-ı tel’if” ile malul olan, istikamet belirleyemez. Doğrusu ile yanlışı tenakuz teşkil etmez…
İnsan bizde, kıyas ile ulaşılan ve anlaşılan bir mertebe değildir. "İmkânlar Varlığı" olma sürecini tamamlamıştır; "Mümkünler Varlığı"dır...
Güncel olmadı değil mi?
Benim de sözüm zaten sana/güncel insana değildi...

20 Ağustos 2014 Çarşamba

ÖLÜMÜN DÜNYA HÂLİ

Ölüm bizzat tecrübe edilemez…
Tecrübe edemeyiz ama hayattayken ve hayatımızda onun olmadığı hiçbir şey yok.  Başkalarının üzerinden yaşar ve konuşuruz ölümü; kendi ölümümüz ise başkalarına yadigâr kalır.
Başkalarının ölümü evet ağır, “başka” yakınınız ise kezzap gibi geçer damarlarınızdan ve sızısı dinmez...
Benim de damarlarımda nice ayrılıklar sızıldar…
Her birini yıkadım, kefenledim, kabre indirdim, başlarının altına toprak koydum, mahrukat tahtalarını dizdim ve çıktım. “Başkalarının ölümü” üzerinden konuşmak, tecrübe edilemeyen bir geleceğe de hazırlanmaktır. Baba ve anne ile çocukluğumuz, dayı amca ile yeğenliğimiz, bir dostun ölümüyle gülüşmelerimiz yarıdan bölünür ve azala azala ölürüz. En mesut anlarımızda evvel gidenler hatırımıza gelir ve noksanlığımız yumruk gibi oturur hançeremize…
Ölenler ne eder bilemem, aşağıya doğru yazacaklarım “Kalanlar ne yapar?” üzerinedir…
Bu yakınlarda yine kabirden çıkmıştım; killi toprak saçlarımın ta köküne işlemiş, tarak kâr etmemişti… Eve vardığımda o hay huy içinde kimselere hissettirmeden lavabonun altına tutup başımı yıkadım kuruladım: Merhaba Dünya!
Sonra ne der idi el-âlem, şakağımdan çamur renginde ter yürüseydi?
İşte böyle… Ölümün hayhuyunda bile dünyalık telaşemizi bir azap gibi taşırız gövdemizde…
Hayattan sürgün mezarlıklar
Karahaber tez duyulur…
Duyulur ve gereği her ne ise yapılır!
Eskiden diyeceğim ama sevmiyorum artık bu kelimeyi, çünkü o kadar da eskiden değildir anlatacaklarım; nispeten kentlerin kenarında, son köylerde o ince cenaze adetleri sürdürülmektedir. Kusursuz bir muaşeret sükût içinde yürür, acılılara yük bindirmeden yakın akraba, konu komşu her muameleyi yönlendirir, yürütür ve sonlandırır. Son durak mezarlık ama hangisi?
“Hangi mezarlık?” sorusu, bu günler için çok garip gelebilir. Oysa her şehrin pek çok mezarlığı var idi; şimdi yoklar! Mezarlıklar, sayılı mahallelerin kesiştiği bir mıntıkada ve salımıza nöbetleşerek omuz veren cemaatin yayan varabileceği mesafelerde idi. Anlayacağınız, mezarlık mahallelerin orta yerinde ölümü içimizde yaşatan nokta adreslerdi. Pek çoğu şehir merkezinde kaldı; miadını doldurdu ve iptal edildi. Bir mim koyun buraya… Çünkü toprak, arsa cinsinden nakdî kıymet kazanmıştır; her taraf çarşı pazar olmuştur… Bir “mim” koyun, beklesin.
“Önce alışveriş sonra fiş dünyası”nda mezarlık, her gün ölümü hatırlamaktır; bu hâl, kentleşmenin şirret iskânına, modernliğin ruhuna muhaliftir. Çoğu düzlendi bu “sessiz mahalleler”in, pek azı korundu. Korunanlar, şu anda kudretli yakınları olanların yattığı mezarlıklardır ve öyle zannediyorum ki, bir zaman sonra onlar da hükümlerini yitirirler. Bir de cami hazireleri vardı ve bazıları bayağı hacimliydi… Bugün çoğu şehirde buralar yitik gayr-ı menkullerdir; hazineye ait tasarruflarla mazi olmuşlardır.
Kenarlarda ve genişleme imkânına sahip arazilerde şimdi merkezî mezarlıklar vardır. Zincirleme reaksiyon gibi önüne ne gelirse tepeleyen kentleşme, bu sonucu doğurmuştur. En disiplinli örneği Ankara uygulamasıdır, orada mezarlığın merkezinde cami vardır ve aynı anda on cenaze kaldırılabilmektedir.
Yapacak bir şey yok, sadece sabit kalan hakikati, değişen dünyayı hatırlatıyorum…
Abdest-Gusül-Gasil
Abdest: Minik ellerimizle suyu çırpıta çırpıta ve bazen “Neyse, sen küçüksün ayaklarını yıkamasan da olur!” müsamahasıyla genişleyen çocuk ilmihâli ruhsatıyla… Ne keyiflidir ilk abdestler, ne sevimli; unuttuysanız yazıklar olsun…
Gusül: Mazmaza ve istinşaktan sonra cemi-cümle bedeni sudan geçirmemiz gerekiyor; bize böyle öğretmişlerdi. Ağzın, burnun içi en derinine su çekilmeli; tenimiz, iğne deliği kadar boşluk bırakmaksızın temizlenmelidir. Gusül, ergen mahcubiyetlerimizi de beraberinde taşımaktadır. Genciz mesela, çimmek için ırmağa gidiyoruz; ırmakta o zamanlar genç… Ömür uzadıkça bebekleşiyoruz, utansak da bazen ihtiyarımız elden gidiyor ve başkalarından yardım alıyoruz.
Ve gasil: Bir nevi kilometre saatimiz sıfırlanıyor; son sularla beraber dünya domur domur dökülüp gidiyor üzerimizden; hayat devam ediyor bir başka boyutta…
Abdest ve gusül irademiz dahlindedir; gasilde seçme hakkımız yok…
Gasil; şehirler şehir, köyler köy iken evcildi, bahçe yahut hayatlar geleneği sürdürmeye olanaklıydı… Bir köşede kazanla su ısıtılır, mahremiyet ölçülerini inceden inceye bilenler kuş gibi hazırlarlardı yolcuyu. Dedelerimi ve benden üç ay küçük amcamı evin bahçesinden yola vurmuştuk, kilimler gerilmiş ve peydahlanan alanda sefere hazırlamıştık onları. “Bir saplı su dökmek!” hane halkına ve eşe dosta nasip olurdu. Muhabbet bazen öyle derindir ki, evvel gideni yıkamak üzre dost dostla söz keserdi.
Merkezi mezarlıklar ve cenaze camisi kaçınılmaz son ve beraberinde merkezi gasilhaneleri de getirmektedir. Anadolu şehirlerinde şimdilik, bazı camilerde musalla taşı var; ama kentin dünyevi akışına manidir ölümle içiçe yaşamak… Tahminim o ki: İtirazlar olsa da kent referandumuyla, gasilhane, cenaze namazı ve defini aynı mekâna bağlayacak çözüm her kentin akşamında yazmadadır. Ölüm haberini alanlar, tahsis edilen saatte kentin merkezî mezarlığına gidecek herşey orada olup bitecek…
Eskiden hanemizde ölürdük, evinde döşeğinde, eşiyle aşiyanıyla ve birdenbire… Tam da birdenbire değil elbet, kısa bir yatak ömrüyle… Ölüm, “Daha geçenlerde çarşıda çay içmiştik!” gibi sözlerle karşılanırdı. Şimdi son anlarımızı hastanede ve belki makinaya bağlı geçirmekteyiz.
İlki yahut ikincisiydi bu seyyar gasilhane uygulamasına geçti bizim şehir de… Artık o etrafı muhafazalı; hayatı, bahçesi olan evlerin devri fiilen bitmiş ve işler hakikaten zorlaşmıştı. Bu esnada seyyar devrimi gerçekleşti. Herşey otobüste gerçekleşiyor; ölü itinayla yıkanıp kefenlenerek tabuta yerleştiriliyor, doğrudan musallaya naklediliyor. İcat edenin gönlü şen olsun, modern sıkıntılara pratik bir cevaptır bu! Belediyeye bir telefon ediyorsunuz, çark işlemeye başlıyor. Hamuşana gark olanın çenesi hastanede bağlanmışsa oraya cenaze arabasını gönderiyorlar, kalkacağı yere de ücretsiz otobüs... Emaneti döşeğinde teslim eden için ise seyyar gasil aracı evin önüne geliyor; böylece, acılı aileye başka bir yük bindirilmemiş oluyor. Aileye sadece kabre döşenecek mahrukat tahtası almak kalmıştır; bazı belediler artık bütün levazımatı karşılıyorlar. Karşılasınlar… Bari göçerken adamakıllı bir belediye hizmeti görmüş olalım! Umarım özelleştirme dalgasıyla belediyeler bu işi de şirketlere ihale etmez; maazallah mevtamıza haciz koyarlar.
Acıtan ve düşündüren tarafları var elbet; bir “mim” de buraya koyalım, kilitlesin ağzını o da dursun şimdilik!
Başsağlığı ve “helâllik”
Fani, tam evinden ayrılırken bir dua edilir ve konu komşu, hısım, akrabadan haklarını helal etmesi dilenir! Bu arada hanenin feryadı zirveye çıkmıştır, ardından zeval başlar… Ağıtlar yavaş yavaş azalır ve içe akan gözyaşlarına dönüşür.
Bir helallik de musallada dilenir…
Merhumu/merhumeyi nasıl bilirsiniz?
Titreten, dirileri titretmesi gereken bir sualdir bu, şahadet önemli çünkü…
Yakın zamana kadar, yavaş ve usul usul “Ehl-i sünnet ve’l cemaat” cevabı, hem üç kere verilirdi, şimdi cevaplarda nedret ve kesret devri başladı. “İyi biliriz” diyenlerin, ne diyeceğini bilmeyenlerin sayısı arttıkça cevap şıklarının sayısı artıyor, çünkü öğretilmiyor…
Yakında bilmediğinden susanlar yahut:
— Bizim mahalleden…
— Mesai arkadaşımdır.
— Emekli profesör.
— İyi arkadaştır.
Filan diyenleri duyarsanız şaşırmayın…
Defin işlemi biter, sıra taziyet bildirmeye gelir…
Cenaze namazları eskiden bu kadar kalabalık değildi, duyan yetişir, yetişen kılardı; bakisi başsağlığı dilerdi. Cenazeden sonra cemaat mahalle mescidine gelir; dua edilir, helallik dilenirdi. En yakın mescidin imamı tekfinden, define her işin içinde olduğu için, camiler daima muntazırdır; göçen de azından çoğundan cemaattendir. Otobüsler cemaati camiye bırakırlardı; içeride bir aşr-ı şerif okunur, çıkışta bir kere daha acılıların gönlü görülmüş olurdu. Camide başlayıp, camide biten işlerimiz azaldıkça azaldı…
Haneye varanları yine hanımların aniden yükselen feryatları karşılar; dolu gitmiş, boş gelmişlerdir çünkü… Bir zifiri sessizlik anı vardır ve o dem herkes çaresizliğin farkına varmıştır; giden gitmiştir. Sızım sızım iç çekişler sürer ama usul usul “dünya kelamı”na da geçilmiştir… Hatıralar konuşulur, hal hatır sorulur… Âdettendir; sade kahve ikramı vardı bir de; açlar ise dilerlerse kahveden önce yemek yiyebilirler, sofra açıktır.
Başsağlığı ziyaretleri kısadır; biteviye Yasinler okunur, hatimler indirilir; hâsıl olan sevap “Evvelen bizzat hülasay-ı kâinat peygamber efendimize…” olmak üzere teselsül tertibiyle tüm müminlere ve hitamında da sebep olan zata bağışlanır.
Yürek ezici bir izdiham
Ölüme bile artık fazla zaman ayıramaz olduk, dünya boyuna dürtüyor…
Üstümüze toprak atılırken çok az adam yere bakıp tefekkür ediyor, bazıları koyu muhabbete dalıp tilaveti bile dinlemiyor; ellerde cep telefonları, mesajlaşmalar son sürat… Billahi, çoğu cenaze merasimden ibaret kalmıştır. Göçen sanki bir müddet önce diri değildi ve sanki okunan Kur’an bizi uyarmak için değil de, ölüleri uyutmak(!) içindir. Yine bir avuç mahalleli münavebeyle toprak atıyor, kemal-ı ciddiyetle son görevlerini ifa ediyor. Sayıları süratle kabaran orta sınıf ve onların yakın temasta olduğu kerli ferli zevat, sanki dünyevî işlerin bir uzantısı olarak laci-lacivert oradalar.
Cenaze cemaati mahalle ve eş dost sınırlarını taştı; iş çevresi, sosyal çevreler, statüye göre artan şahıs kadrosu mesafeli bir biçimde kabrin çevresinde kümelenmeye başladılar. O kadar çok özel araba gelir oldu ki, artık belediye otobüslerinde oturacak yer bulunabiliyor. Hal böyle olunca, başsağlığı için mahalle mescidine gitmek yerine; hoparlörle ilan edilen mıntıkaya cenaze sahipleri diziliyor ve sırayla taziyet bildiriliyorlar.
İzdiham da orada başlıyor…
Az önce ve kabristanda belki de öğlen yemeği, ilkindi çayı için yahut iş için randevulaşan aylaklar sınıfı, az önceki ataletinden sıyrılıyor ve çevik hareketlerle sıra kapma yarışına giriyor. Aralarına düşerseniz ezilme tehlikesi bile atlatabilirsiniz; iyisi mi bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler. Ben öyle yapıyorum, göze batmayan bir kenarda bekleyip, başsağlığı diledikten sonra yavaş yavaş ayrılıyorum; olup olacağımız hal belli, yol belli, yolun sonu belli.
Buraya da bir mim koyalım ve sonra bunu bir daha hatırlatırım belki…
Ev açma
Kadınlar evde kalır; erkekler için ise en yakın komşu, evini açmıştır.
Tarz-ı kadimdir bu…
Ev açma duruma göre bir gün de sürebilir, üç gün boyunca da… İlk günün akşamı ve ikinci gün taziyet için gelen sayısı fazladır. “Ev açma” hakikaten meşakkati en aza çekerek, acıyı hafifletir. Evini açan komşu icabında üç gün boyunca kapısını açık tutar ve misafirlere hizmet eder…
“Ev açma” asaletli bir iştir; şimdilerde de sürmektedir ama kimsenin kimseyle komşuluk yapmadığı toplu konutlarda artık sekteye uğradığına şahit olunmaktadır. Yasın esası üç gündür; üç gün boyunca ağzının tadı bozulan hanenin ocağında kahve dışında bir şey kaynamaz, komşular habire yemek taşır. Şimdilerde bu âdetin yerini millî “fast food”umuz etli pide yahut dürüm almıştır, bazen “yemek fabrikaları” tabldot usulü hizmet vermektedirler. Nur içinde yatasıcalar, “Diri baş aş ister!” demişlerdir, diri başlara aş taşıma âdeti tam “Bizlik” bir şey! Benim çokça ve çoğalmak temennisiyle dediğim “Biz”i Süleymaniye’nin muhteşem kubbesinde aramamalı… Böyle ince ayrıntılarda gizliyiz, zahmete girip kendi kendimizi yeniden keşfetmemiz gerek…
Çoğumuzun mahallesi yok, evi barkı da yok sayılır; apartman daireleri ev değil ikametgâh adresidir. Hangi mahalleli olduğumuz sorulduğunda çocukluğumuzun geçtiği mahallenin adını veririz. Oysa mahallenin yerlisi olan bizleri, o yerlerde tanıyan bile kalmamıştır. Cami cemaati de mukim şehirlilerden değil, yirmi yedi kat sevap almak isteyen, A-Blok 2/4 gibi bayağı kesirli adreslerde konuşlandırılan “kemiyet ve küsurat ”tan ibarettir… Cami cemaati, cami dışında da cemaatti; şimdi din ile dünya mezarlıkta bile sert çizgilerle ayrılmıştır. Mahalle üzerinde duruşumu, birbirine omuz vererek yaşayan evlere ağıtlar yakışımı, nostalji olarak değerlendirenlerden bizarım ve burada, hem ötede davacıyım…
Tip projelerle kondurulan camilerin insaniyetsizliğini, birileri uygarlaşma olarak tanımlayabilir; mevzumuz ise laiklik değil, sekülerleşmedir. Çünkü laiklik devletle ve hukukla alakalıdır, sekülerlik ahlakla ve toplumla… Değişen ahlaktır ve değişen bu ahlak üzerine Anglosakson yahut Fransız laikliği dikme tartışmaları, fikir dünyamıza ait bir yerli çelişki bile değildir. Bizim arayışımız kamu ahlakını seküleştirmeyen bir nitelik taşımalıydı; mümkün, hatta basitti… Modernite/kapitalizm karşısında şahsiyet ibrazı şansımız şimdilik gözükmüyor; “yeşil tüketici”lerle “Durmak yok yola devam” talihsizliği, kendi “resmî aydınını” da yetiştirmiştir. Baştan beri hamasetle dünyeviliklerini bastıran çeşit çeşit cemaatler ve İslamcılıklar; kifayetsiz, donanımsız modernleşme mezheplerine dönüşmüş ve pelteleşmişlerdir. Devlet kılavuzluğunda sekülerleşmenin laiklik olarak tanımlanması despotluğu, şehirleri zorla ve süratle kentleştiren iskân politikaları vasıtasıyla işlerlik kazanmıştır.
Hayır, dağıtmadım! Konu tam da budur…
Mahalle ve cami bütünlüğü içerisindeki cemaat, mazi olmuştur… İnsanların mahalleleri, omuzdaşları yok ama statüleri var; siyasi partileri, dernekleri, iş arkadaşları vs. cenazesine gelir ama kalıcı değildir… Zaten, bu kabala cemaatin azaları defin yorgunluğundan sonra bir de mescide girme meşakkatine katlanamazlar. Benim neslimden olanların az çok hâlâ mahalle arkadaşları kalmıştır ama sonrakilerin cenazelerindeki kalabalığı ekser “statü”leri belirleyecektir.
Ölüm ve statü… Mim… Bu mim, hayretimden değil; söz yoruldu…
Çamaşır Günü
Göçenin elbiseleri, bazı eşyaları uygun kişilere verilir…
Nedenini bilmiyorum, önce ayakkabıları verilir… Böyle bir hadiseyi naklen dinlemiştim...
Tellal Hamdi derler bir zat, akşam sipariş verdiği bir çift kundurayı alır evine gider. Niyeti ertesi gün gıcır gıcır giyinmektir. Lakin emr-i hak vaki olur; adamcağız uykudayken öbür tarafta gözlerini açar. Ayakkabılarını da hatar patar, hamallıkla geçinen bir komşuya verirler. Hamal, aynı kunduracıya götürür ve taze çizmelere pençe vurdurmak ister. Usta yan dükkânda çay içmededir, çırak ayakkabıyı tanır ve işkillenerek haber verir. Usta gün umur görmüş bir kâmildir, “Efendi, çizmeler de pek güzelmiş, kime yaptırdın?” diye sual eder. Hamal, “Yok be usta, nerde bende ısmarlama çizme giyecek kudret, Tellal Hamdi komşumdu, rahmetli oldu, çizmelerini bana verdiler” der…
Bu dünya böyledir; kim kazanır, kime nasip olur bilinmez…
Göçenin elbiseleri, bazı eşyaları uygun kişilere verilir.
“Çamaşır Günü” diye, bir adet vardır; bence hoştur… Dar-ı bekâya gidenin elbiseleri temizlenir, çamaşırları yıkanır… Komşular da birer kalıp sabun alıp ziyarete giderlerdi. Çamaşır Günü, üçüncü gündür, yani matemin sona erdiği gün… Sonra çamaşırlar, elbiseler ihtiyaçlısına verilirdi. Şimdi neredeyse o da yok; çünkü pırtı bollaştı. Bırakınız eskiyi, bir ölüden arda kalan elbiseyi giyecek tevazuda insan mı kaldı?
Bence üryan gelip, üryan gittiğimizi vurgulamak içindir bu örf. Göçeriz ve cümle esbabımızı geride bırakırız…
Can Yemeği
Bir köyde temaşa etmiş idim…
Adamı defnettik evine geldik, güya bir aşrı-şerif okuyup başsağlığı dileyeceğiz. Eve girer girmez yer sofralarıyla karşılaştık… “Buyur, buyur, buyur!”lar ardı ardına; odaya girişte solda kadınlar kazanlardan biteviye yemek aktarıyor. Taaccüp etmeme rağmen buyurduk, köyün işinin erbabı imamıyla aynı sofradayız. İmam garipsediğimi anladı ve “Ye iki lokma hocam, sonra söylerim!” diyerek pilava daldı. Kaşık mesaimiz bitti; yemek duası, kıraat, taziye…
Yemek çok sade idi ama bu göçenin variyetine göre de değişirmiş, bir sığır kesen bile olurmuş… İmama bu âdetin özünde güzel olduğunu ama daha acı soğumadan sıcak aş çıkarmanın haneye eza olduğunu söyledim. İmam da sözüme hak verdi, kendisi de hoş karşılamazmış ama “Bu âdetlerle çok uğraşmaya gelmez, zamanla değişir!” diyerek, ilm-i siyasetini konuşturdu.
Üçüncü gün, yedinci gün, kırkıncı gün, elli ikinci gün yemekleri…
Halkiyatçılar için bir çalışma alanı olan bu yemek adetleri üzerine benim görüşüm, yuğ törenlerine benziyor oluşudur; başka kavimlerde de benzeşen âdetler mutlaka vardır. Yoksulu doyurmak için ölümü beklemek gerekmediği gibi; hayrı hasenatı saman alevi gibi değil, kor gibi için için yaşatmak ve sürdürmektir. Paranın parçaladığı günümüz dünyasında ne vesileyle olur olsun, insanların sofra açması hoştur, âlâdır, rânâdır. Açı doyurmaya, açığı giydirmeye vesile olan muaşeretin kökeni o kadar da önemli değil; güzel her yerde güzeldir, yeter ki rüküşlükten, aşırılıktan berî olsun.
Kur’an okunsun, dualar edilsin, gücü yeten pilav üstüne tepe gibi et yığsın; üçüncü gün, beşinci gün, kırkıncı gün; mümkününüz var ise hergün be ya, her gün…
Alkışlar arasında ölüleri yakmak
Evvel yoğ idi, ucun ucun çıkmaya başladı ölüleri yakmak âdeti. Münferittir diyebilirsiniz, münferittir ama pek çok sosyal oluşum böyle başlar, iz bıraka bıraka derinleşir. Derinleşme imkânına sahip tek bir olay, alır başını yürür; önce ahlakileşir sonra da hukukileşir. Bir de bakmışsınız ki kanun hükmüyle ölüleri yakmak için belediyeden ruhsatlı, ticaret odasına kayıtlı, TSE garantili fırınlar kurulmuştur.
Adına ben de “Büyük Dönüşüm” diyeyim… Dünyayı fabrikalaştıran bu süreç, ölüleri de yüksek fırında bir avuç kül haline getirerek, savurma ya da bir kavanozda rafa kaldırma uygarlığı sunmaktadır. Hint’te bilinen bir âdettir ama bunun doğrudan Hindîlerle ilgisini kuranlar var ben kuramam; daha çok suyun buharlaşma özelliğinin keşfiyle ilgili görülmelidir bence… Su buhar olur uçar, bir avuç tortu kalır. Önce tekmil frengistanda başlamıştı, sonra yaygınlaştı, sıçramalarla bize doğru gelmeye başladı. “Gelir mi?” derseniz, “Gelir!” derim… Doğu-Batı diye diye, başımıza gelmeyen kalmadı; neler geldiğini oturup da insaniyet dairesinde düşünmedik… Ne yani! Bugünün dünyasında ölülerini en çok yakarak yola vuran İngilizler, işin iptidasında hayıflanmadılar mı, üzülmediler mi? Hepimiz, zaman ve mekânı birleştiren, dişlileri arasında insana mahsus ne var ise parçalayan, öğüten devasa bir makinenin içindeyiz. “Gâvura olan, sana bana olmaz!” demeyin; ne gâvurumuz var, ne de biz o müslümanlarız… Bırakın uygunadım yürüyen akıllılarımızı, delilerimiz bile artık aynı nedenlerle deliriyor! “Yürek ezici izdiham” başlığı altında hatırlatırım dediğim “mim”i burada açalım ve paralel okuyalım.
Yirmi küsur sene evvel birader-i kudemadan Hasan Yurtoğlu bir kitap hediye etmişti: Ölüm Karşısında Batılının Tavırları… Kitap, sıfır kilometre değildi, pek çok satırı çizilmişti, kalanı da ben çizdim. Ta o gün, böyle bir yazı yazmayı da düşünmüştüm. Ve yine “batılılar ne yaşamışlarsa, bir benzerini bizler de yaşarız!” cümlesini zaman denilen satha o lahza yazmıştım. Ölümün, bütün anahatlarıyla hayatımızdan nasıl çekildiğini geçen yıllar içinde safha safha yaşadık, yaşıyoruz. En önemli eşik, “ölüleri yakmak”tı, bir nevi o da başladı ve dışarıda yakılan ilk cenazenin külleri İstanbul Boğazı’na saçıldı… Bence bu olay, bir işaret, geleceğe doğru sıkılan bir işaret fişeğidir,
Atlamayalım… Çok mühim bir hadisedir, alkışlı ölüm; bir yönüyle ölümün bu dünyadan alkışlarla sürgün edilişidir. Ölüme, dine, hayata ve adı konulmakta zorlanan “bağzı şeyler”e isyan da var işin içinde. Bu “bağzı şeyler”, hiçleyecek bir şeyi kalmayanların hiçliklerini dile getiren bir görüngüdür. Çepikli cenazelere karşı kendilerini sağlama alan insanlar ve o insanların “Alkış istemem!” vasiyetleri var. Müslümanlarla yoğrulan yurtta bir kişinin bile “Alkış istemiyorum, beni müslümanca gömün!” diye vasiyet bırakması da bir işaret fişeğidir… İnsanların, “muhterem bedenler”i üzerindeki tasarruflarını öldükten sonra da vasiyet yoluyla sürdüreceği yahut varislerinin tercihine bırakacağı günler çok uzak değil…
Tabii, frenklerin baş tuttuğu bu gidişe, alaturka frenklerimiz de bir katkıda bulunurlar. Mesela, bir yakınları buharlaşırken çepiklerle eşlik ederler, bu anlamlı terakkiye özgün bir renk(!) katarlar… Böyle şeyler “Bizde olmaz!” mı dediniz? Olmayabilir ben de yazmadım sayarım. Olursa da “Demişti ki…” der geçersiniz; dünya denilen bu tecrübeler definesi, “Dediydi, demişti”lerden ibaret değil mi?
Mim…
Sebeb-i telif artık zaruret oldu, çünkü sözün topuğuna bakan sayısı arttıkça oyunun tadı kaçtı… Ben toprağımın yerlisiyim, toprağımdakiler bana giderek yabancı… Frenk icadı yalnızlıkların tuzağına düşmemek için boyuna yazıyorum… Hiçbir konunun saymakla, yazmakla tüketilemeyeceğini hakk-el yakîn bilecek yaşlardayım; yaşadıkça da yazdığım benimle yaşar… Bu yazı ise, âlemde her nefs için sabit hakikat olanın, hayatımızdaki yerinin nasıl değiştiğini anlatmak içindi. Ve anlatırken anladım ki, ötesini kaybeden bu dünyada, değişen sadece hayatımız değil, ölüm de değişti. Çünkü “Ölü” canı teninden ayrılanı vasfeden bir isimdir, sonuna “mim” gelir “Ölüm” olur ve hayatımızda yerini alır. Ölüm sınırlar; bu sınırı fehm edemediğimizde hayatımız genişlemez, anlamsızlaşır. Ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz, ötesi hiçlik.
Birinci mim: Bir dostum, gezerken “Hadi yolumuz düşmüşken mezarımı da bir ziyaret edelim!” diyen arkadaşının hâlini anlatmıştı. Şaka zannetmiş ama gerçekmiş. Babası rahmetli olmuş ve mezar yeri bulamamışlar. Kendisi göçtüğünde evladı aynı sıkıntıyı yaşamasın için bugünün rayiciyle on bin lira verip Karacaahmet’ten mezar yeri satın almış, arada bir yerinde mi diye de yoklarmış. Gel gör ki, aldığı istirahatgâh kayınpederine nasip olmuş… Meskûn mahaller ile koyun koyuna yaşayan eski mezarlıklarda yer bulmak çok zor, bu yüzden kentlerden uzak yerlere sürmek zorunda kaldık mezarlıkları. Bayramdan bayrama ziyaret edebilmemiz bile müşkildir.
İkinci mim: O kadar dünyevileştik ki, içimizden biri defnedilirken çok az adam sükût halinde, kara toprağa dalıp düşünenimiz yok gibi. Herşey alabildiğinde hızla gerçekleşiyor, bir an önce arabalara binip uzaklaşmak için böyle olması gerekiyor. Kazmanın küreğin ve üstümüze atılan toprağın senfonisi bence tek ses olmalıydı, eskiden öyleydi; şimdi ise kıraati sanki ölüler dinliyor ve adeta kanıksadığımız kirli bir uğultulu var. Daha hazini, kapatılmayan cep telefonları, süregiden mesaj trafiği… Hani ki, biz bir ağyarın bile cenazesi geçerken ayağa kalkıp hürmet eden bir peygamberin ümmetiyiz…
Üçüncü mim: Cenaze alayında ne kadar özel araba, namaza ne kadar çok iştirak eden varsa ölenin zenginlik ve statüsünü de o göstermektedir. Ölüm, ölüm olduğu için değil, yanımızda götüremediğimiz menkul, gayr-ı menkul emlake göre kıymet görmektedir. Batı’da bu iş daha abartılıdır… Altın kaplama tabuttan tutun da, limuzin nakil aracına, makyajla partiye hazırlanan cesetlere kadar statülerle ilgilidir ve her biri ekstra fiyata tabidir. Ölümün metalaştırılması başka nasıl olur, bilen söylesin.
Dördüncü mim: Frengistanda yakılan ilk cesedin külleri İstanbul Boğazı’na döküldüğü anda kapı açılmıştır. AB uyum sürecinde var mı bilmem, aslında uymasa da her çeşit “uyum” tamam da bu incitici süreç resmiyete kavuşmamıştır. Yanarak kavanoza girmek, rüzgâra savrulmak, denize dökülmek isteyen çok adam var çoook… Belki tam otomatik fırın için fırsat kollayan cesur girişimciler de vardır ve tetiktedir…
Yazının sonuna yaklaştım ama mevzu sürecek; çünkü ölü(m) sürecek…
Her satırda bir “Mim” koysa idim, daha baştan çenemi bağlamam gerekirdi! Zar zor da olsa konuştum, ahirinde “dört mim”den medet umarak belki de kariyerimi(!) zora soktum… “Nun” ile başlayan her hece inler, inlemelidir; “Mim” ise inlemenin hafifleştiği, sükûnun şiddet kazandığı bir harftir. Son “mim”de ise iki dudak arasından dökülecek söz kalmamıştır.
Miiiim…

DERGÂH, Haziran, 2014

19 Ağustos 2014 Salı

AK PARTİ VE AKP

Ak Parti iktidar partisinin resmi adıdır. Bu ad Adalet ve Kalkınma kelimelerinin bir araya getirilmesinden oluşturulmuş, güzel bir buluştur. AK, hem kolay söylenişi, hem de kültürümüzdeki karşılığı itibarıyla temizliğe işaret eder.
“Kalkınma”, iktisadi bir terimdir; bir ülkenin hava alanı, yol, fabrika gibi endüstri toplumlarında olması gereken alt yapı faaliyetlerini kapsar. Bu faaliyetler, adaletsizliği beraberinde getirir, bu da yeni değildir. AK Parti modernizmin bütün gereklerini gerçekleştirmeyi esas alan bir partidir. Bütün dünyada ve bütün toplumlarda bu hedefler “Adaletsiz” bir biçimde iktidardan nemalanan bir orta sınıfa daha fazla hizmet eder. İktisatta kanundur…
Kalkınma, birilerini adaletsiz bir biçimde yukarılara ve tepeye taşırken, birilerinin tarlasından yol geçirir, birilerini işsiz bırakır, şehirleri yıkar, ırmakları kurutur. Yükselen ve tüketim alışkanlıklarını dünya görüşünün önüne koyarak “liberal” olan kesimler, devletle barışık bir tavan oluştururlar. Bütün bunlar yaşanmış şeylerdir; Ak Parti de istisna değildir, sadece Türkiye’ye özgü renkleri vardır… O renkler benim için önemlidir, karartıları bile önemlidir.
AK kelimesini bu partiye baştan itibaren layık görmeyenler AKP dediler; aslında çok bir anlamı yok ama buna muhalif bir simgeleştirme denilebilir. “Akepe” diye hitap edince, muhalif olduklarını da ifade etmiş olurlar. Bazı insanlar da AK Parti ile başladılar, siyasi hesap ve çıkar farklılıkları ortaya çıkınca AKP demeye başladılar.
Aslında AKP’li denilecek bir kesim vardır ve kızmanıza havet yokyur. Hiçbir renge ve görüşe sahip olmayan, hem devletçi, hem milliyetçi, hem kapitalist ve hem de “Tayyipçi” olan kesim, AK Parti’nin muktedir ve hâkim rengidir. Kalkınanlar ve bürokraside tercih edilenler hep onlardır: AK Parti’nin üst kesimleri onlarla iş tutmayı siyaseten pek severler.
Bir de “AK” adamlar vardır…
Canı yanan vatan evlatları; eski Ülkücüler, Alperenler ve tabii esaslı bir biçimde Milli Görüşçü’ler… Bence bu kesim AK Partinin samimi destekleyicileri olup, AKP’yi tabanda hâlâ AK tutanlardır… Ancak, bürokraside, iş alanında bir şekilde üste doğru tırmanan AK’ların büyük bir bölümü, kişilik erozyonuna uğramışlardır. Bu durumu ben “Kalkınma”nın tabii sonucu olarak bulmaktayım. Üzülüyor muyum? Elbette üzülüyorum…
 Dün oturup Başbakan’a, Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanı’na, Bakanlar’a yazdığım layihalara ve ikazlara baktım; sunduğum projelere göz attım… Bazıları önce sevimli karşıladı ve zannetmiş olmalılar ki, söyleyip geçeceğim ve yanağımdan makas aldıracağım. Ben gönlünü ferahlatmak için söz söyleyenlerden olmadım ama “Tavanda” AK saydıklarımızın nasıl “Kirli Beyaz”a dönüştüğünü de müşahede ettim. Bazı dostlar(!), telefonlarımızı sildi, bazıları “Mahsus selam!” ile gönlümüzü aldı, bazıları bahaneler üretti. Benim öyle etkili dostlara ihtiyacım yok: Gönlümden sildim…
2005’ten beri yazmışım, arşivim öyle gösterdi, içinde nefsim için tek bir talep yok…
İl teşkilatlarında da AK adamlar mutlaka vardır ve muhteremdirler, samimidirler ama AKP hâkim bir zihniyettir; meselesiz, dertsiz ve sıradan çıkarlarla işleyen bir mekanizma vardır… Anadolu bu konuda çok daha talihsizdir…
Paralel olayına karşı, tam bir “Seferberlik Bilinciyle” Sn. Tayyip Erdoğan’a destek verdim, bu aslında millete ve vatana verdiğimiz kıymettir. Tabii, bizim desteğimize ihtiyacı da olmayabilir, AK Parti’ye ve Sayın Cumhurbaşkanı’na “siyasi çıkar” bağıyla bağlı medyası da, askerleri de kendisine yeter. Kendi adıma sadece görevimi yerine getirdim: Seferberlik anında tek soru sormadan, cepheye koşmak şiarımdır… Şiarımızdır, diyeceğim ama billahi “Siz kimsiniz” diye sormalarından çekiniyorum. “Sen kimsin?” diye soran sorsun; umurumda değil…
Mevzu hem uzun ve hem de derin…
Ben AK olan herşeyin daima yanındayım, yanında da değil ta içindeyim…
Ve AK’laradır hitabım…
Uzun ve derin mevzular, bestekârlara ilham verir…

BİZİM SİVAS, 19.08.2014, 14.16

17 Ağustos 2014 Pazar

DE DA

"Bir zamanlar ben de deli gibi sevdim!"
- Ben de!
- Ben dee!
- Ben deee!
- Ben daha çok!
- Ben mi? Aşkımdan öldüm öldüm dirildim...
Anladım! Telaşa lüzum yok.
Tırnak içinde aldım gördüğünüz gibi, ardı alayı meyhane kokusu da sinmiş bir şarkı. Tanju Okan güzel söylerdi...
Kolay anlaşılır bir şarkı...
Ne söyleyeceğimi unuttum...
Ha şuydu: Narsisizm, gerçek bir illettir, herkes "ben" der, kimse "ben" değildir. İnsanın fiil köküne varolmak için ihtiyacı vardır ama "de" ekine yoktur...
Nihilist neyi hiçlediğini bilir;
Narsisist de neyi yücelttiğini…
Bu garip hal, aslında iki hâl, nihilisti de soktuk işin içine çünkü...
Bu garip iki hâl, nihilizm de narsisizm de değildir...
"De ve Da"dır.
Şark, koca şark!
Şu düştüğün hâle bak. "Ben" demeye fiilin, aynaya bakmaya yüzün yok ama milyonlarca "ben diyen"in ve "beni beğenmeyen"in var...

BİZİM SİVAS YAZILARI, 17.08.2014, 14.52

16 Ağustos 2014 Cumartesi

KENT ŞAİRLERİ SEVMEZ

Daha ilk anda anlamıştım kentin şairleri asla sevmediğini...
Gaflet değil, gençlikti itiraf ediyorum: Beni de seyredenler vardı yoldan geçerken. Onun bir uzantısı olarak "sevilmediğimi bile bile" kentin sinematografik dünyasından ben de bir slayt gibi geçtim...
 Çok çabuk itiraf ederim sevdiğimi ve çok çabuk tövbe ederim sevmemeye...
Tövbe ettim...
Belediye encümen azaları "seyredilmeye uygun şairler" bulmak için toplanır ve ne yedireceklerine varana kadar karar verir.
Kent şairleri asla sevmediğini, tarihî yapıları korumayı incelik sayarak gösterir.
Nefretimi incelttim, kentin terbiyesizleri "hasetlik" diye yaydılar...
Bu dünyada/kentte sahtekar görmek istiyorsanız: Kendinde haset edilecek bir özellik vehmedenlere bakın!
Konu şair miydi?
Değil idi, şaire bile değildi...
Kent mümini sevmez...
Çünkü şiir imanî bir mevzidir.

BİZİM SİVAS YAZILARI, 16 Ağustos 2014

14 Ağustos 2014 Perşembe

BİR MAHALLE KURMAK

Bir mahalle kurabilir miyiz?
Mimarî özellikleriyle bir mahalle, mahalle dediysem...
Kurabiliriz...
Bürokrasi aşılır, arsa bulunur, en güzel evleri yapar, en güzel surette boyarız...
Mevcut resimlerden, yarım yamalak evlerden ilham alır ortaya başkalarına örnek olacak bir örnek bile bırakabiliriz.
İşin en zor tarafı "Mahallenin Delisi"ni bulmaktır...
O bulunmaz, bana kolayına kaçıp Bakırköy'e sipariş veririz gönderirler demeyin. Mahallenin Delisi, mahallenin akıllılarına görece delidir; psikologa göre değil...
Mahallenin Akıllıları kim olur?
Sıradan ve piyasa toplumuna akredite adamlar; böyle akıllılar çoktur ama mahalle konusunda mütereddit kalırlar. Hali vakti yerinde olanlar, fiyakalı olabileceğini düşünerek emlaki yatırımlarını yedeklerler.
Peki, kurmayalım mı?
Kurulsun elbette...
Natürmort bir resim gibi kentin alnına yapıştırılsın hem de...
Bir sur-i İsrafil umarak...

BİZİM SİVAS YAZILARI, 14. 8. 2014, 13.07

13 Ağustos 2014 Çarşamba

KARA KAYIŞ

Nasrettin Hoca, hocadır ama benim gibi hocalık maaşıyla geçinenlerden değildir. Tarlası vardır ve kendi rızkının çoğunu oradan çıkarır…
Karasabanla boyunduruk birbirine “kara kayış” ile bağlanır…
Bu fıkranın iyi anlaşılması zor, tek tek adı geçen eşyanın tarifi gerekebilir; bende vakit her zaman dar…
Hoca çiftini sürerken eskiyen kara kayış kopar ve o an yedeği de yoktur… Çıkarır sarığını kayış yerine ikame eder ama çatır çatır kopar…
Hoca sinirlense de yapacak bir şey yoktur, tebessüm eder ve sarığına hitaben:
─ Gördün mü tepemin süsü, kara kayışın neler çektiğini…
Der…
Bizlere de bir tebessüm bırakır…
Neden anlattım?
Tepemin süsü yok ama bana da hoca derler…
Bir mahallede ikamet ederim, kendi mahallem ve şükrederim…
Kapım daima açık…
Kısa günde kaç kapı dövülür bunu yaşamayan bilemez…
Neden geldiklerini ve benim gücümün yetmediğinde ne çektiğimi, tepesi çok süslüler asla bilemez…
Anlatmak bile acı verir…
İş
Acılar
Yokluklar…
Benim gücüm yetmediğinde neler çektiğimi boş verin,
Kapıma gelenlerin neler çektiğini anlamanızı dilerdim…
Empati değil, vicdan ister…
Yüreğinden başka muskası olan namerttir…


BİZİM SİVAS YAZILARI, 13 Ağustos 2014, 21.27 

12 Ağustos 2014 Salı

ADAM BİLDİK YOL SORDUK

"Adam bildik köy sorduk!" diye bir deyim vardır...
Başıma gelmişti, gerçekten! Yolu sordum, o "Ağaç suluyorum!" dedi...
Adamın adamlığını bilmem ama meğer sağırmış!
Onu geçtim...
Bir başkasına sordum, arkasını döndü...
Meğer o da ahraz imiş...
Bir başkasına daha sordum, hiç cevap vermedi, meğer o da büyük bir gazetede yazarmış...
Çocukken düşünceliydi, şimdi "Eğreti Düşünür" olmuş...
"Eğreti Düşünür" yaygınlaşan bir tip...
Okuduğunu hayata aktaramaz, çünkü karşılığı yoktur...
Hayatını okuduklarına bağlayamaz, çünkü hayatı yoktur.
Bir tek müreekkep yalamış olmasının gururu vardır, işte böyle kâtip olur...
Halkınızı sevin, çünkü halk aydındır...

11 Ağustos 2014 Pazartesi

DUA

Dua özgürlüktür...
Dua sınır taşı olmayan bir özgürlüktür...
Özgürlüğün en zirve noktası...
Talepte sınır yok; arzda sınır yok...
Piyasa adamı/adamları bunu asla anlayamaz...
Dua kuldan, kabulü Allah'tan...
Medyatik dua, reyting toplayabilir ama Nesrin Topkapı daha çok toplayabilir...
Dua tıklamak: Dua etmek değil, iradeyi ehl-i ırz olup olmadığını bilmediğin birine teslim etmektir...
Breh, breh, breh... Adamımı yine çok tıklamışlar...
Herhangi bir insan ki, ettiği duaya zorla insanları âmin demeye çağırıyorsa: Firavunlaşmanın tepe noktasındadır...
Düşer...


BİZİM SİVAS YAZILARI, 11 Ağustos 2014, 14.05

"BU MİLLET ADAM OLMAZ!"

"Bu millet adam olmaz!" demenin çok yolu vardır...
Bu aynı zamanda çok yollu bir "yoldaşlar birliği" gerektirir...
Artistik olanı, kaba olanı, kalleş olanı, cahil olanı, hain olanı farklı yollarla birbirine bağlanır ve aynı yola hizmet ederler...
Dinli olanı da, dinsiz olanı da vardır elbette; bu yeni bir durum da değildir...
Artistik olanı rolü gereğidir; sanatçı taifesi daha yatkındır, çünkü yavşama katsayıları yüksektir;
Kaba olanı, postal yalamayı sevenlerden çok çıkar;
Kalleş olanı, çoğunlukla cinsiyet karmaşası içinde olanlardır... Erkeği olanları dişil, dişi olanları eril davranışlar sergiler;
Cahil olanı, cahildir; fazla söze hacet yok;
Hain olanı, harici kuvvetlerin cariyesi hükmündedir;
Dinlisi, "kitapsız"lık kurbanıdır; dinsizi kördür, sağırdır, dilsizdir... "Kitapsız"lar: Bakar-kör, işitir-sağır, konuşur-akrazdır; kader birlikleri bu yüzdendir.
"Yoldaşlar Birliği"nin işi zor... Hep milletin dışında kalıyorlara ama daima da altında ve eziliyorlar...
Ben milletimi seviyorum, bu kusur olmadığı gibi, kusursuz bir varlığı sevmek gibi bir şey de değildir... Kusurlarıyla, meziyetleriyle beraber seviyorum...
Evvelâ "ben" kendimim...
Canımı, cananım için severim...

BİZİM SİVAS YAZILARI, 11 Ağustos 2014, 12.38

6 Ağustos 2014 Çarşamba

ŞEHİR VE DOST

İstanbul'a son seyahatim bir şehri sevdiren şeyin dostlar olduğunu öğretti...
Benim yaşımda yeni öğrenilen her şey senelerin kaybolduğu anlamına gelir...
En ileri/ilerilerden dostumu kaybetmiştim…
Cenazesine yetişemeyecektim, çünkü yola katlanamayacak kadar hastaydım.
Mezarını ziyarete gittim...
Çiçekler henüz solmamıştı…
Onun sevdiği sureleri okudum...
Eve döndüğümde ise tekrar yatağa düştüm...
Babanız göçünce yetim,
Anneniz göçünce öksüz,
Dostunuz ölünce çaresiz kalıyorsunuz...

Çaresizim...

ASİMETRİK PARALEL YAPI

Cemaatin eğitim kurumları, bankalar, marketler vs. kurmasına itirazımız olamaz. Dinî iddia ve vasfınızda üzerimizde baskı oluşturmadığı müddetçe mensuplarını bağlar. Ama kendi dışındakilere kapalı bir yapı, doğru şeyler yapsa bile yanlışlara açıktır… Bir müslüman olarak kendimi bağlayan ve önemli gördüğüm temel önermem şudur: İslam, muamelat ve muaşereti açık/zahiri ilkelerle sınırlar; İslam toplumu da, özü gereği “Açık Toplum” özelliğine sahiptir. Kapalı ama kendi dışındakilerin hayatını etkilemeyen bir örgüt, bana hoş gözükmez; mesafeli dururum hepsi o kadar. Ama cemaat, kendi dışındaki insanlara ve topluluklara tamamen kapalı, çok yönlü ama tek taraflı ilişkiler içindedir. Şu an ise kendi baskı güç ve unsurlarıyla biz “ötekiler” üzerinde varlığını ciddi bir biçimde hissettirmektedir. Kapalı bir örgüt, “doğru” iddialarla ortaya çıksa da başkalarının hayatı üzerinde kudret ve söz sahibi olmak istediğinde kara işler ve karanlık ilişkilere dönüşme potansiyeline sahiptir.
Düşünceme, bazı muhataplarımızın fazlaca itibar atfettiği “Örgütler Sosyolojisi” gibi bir disiplininin sunduğu imkân ve örnekler zemin teşkil etmektedir. Bilime, layık olduğunun ötesinde bir üstünlük atfedenlerden değilim ama bu tür disiplinlerin dayanağının da bizzat “sosyal hayat” olduğunu bilmek gerekir. Sosyal bilimlerin ideolojik yönlendirmeye açık oluşunun doğurduğu zorlukları aşmak ise kendi sübjektif varlığımızı idrak ile mümkündür. Bu yazıyı piyasanın pek tuttuğu “Amma güzel giydirmişsin!” hissiyatıyla kaleme almadığımı bildirmek isterim. “Kapalı ilişkiler”ın, karanlık iş ve ilişkilerle örülen yapılara dönüşmesi; son derece basit bir sebep-sonuç ilişkisinden ibarettir. “Açık Toplum” savunması mı yapıyorum? En başta o, evet ve elbette… Beni bu düşünceye sevk eden sadece geçen yüzyılın en önemli düşünürlerinden saydığım Popper’in şükran duyulası külliyatı değil; İslam’ın “Açık Toplum” idealine imkân veren tek din olduğuna inanan biri oluşumdur.
İnsan ilişkilerinin zahiri görünümlerinin dışına taşan kurallarla yöneten bir hukuk devleti düşünülemez. Bazı hukukî teşekküller ise “özel hayat”ı en küçük bir şekilde rencide etmeyecek bir çerçevede, toplumun genel çıkarı için nisbî kapalılık taşıyabilir. Bunun dışında kalan tamamen aleniyet esasına dayanmalıdır. Sivil alanda –arka planı olan- birtakım hüküm ve verilerle hareket, sadece belli bir örgüt yahut topluluğun üyeleri arasında geçerlilik taşıyabilir. Bir örgüt ya da topluluğun, kendi üyeleri dışındaki bireylere dinî, siyasî, iktisadî amaçlarla kendi kapalı ilişkilerini yaymaları, baskı aracı olarak kullanmaları, “Açık Toplum” anlayışına uymaz; İslam’a ise asla uymaz. Sadece İslam Hukuku açısından değil; hangi tür hukuk ve toplum içerisinde olursa olsun müslümanlar arası ilişkiler; muayyen bir arka plana, batınî ilkelere dayandırılamaz.
Cemaat işte bunu yapmıştır ve yapmaktadır…
Bir müslüman olarak, Fethullah Gülen’in –doğruluğu yanlışlığı ötekileri ilgilendirmeyen- Allah’la, Peygamberle, meleklerle kurmuş olduğu şahsi ve batınî tecrübelerini, sivil alandaki girişimlerde kullanmasını güzel, doğru ve iyi bulmuyorum… “Peygamber temessül etti ve dedi ki…” ile başlayan bir cümle çirkindir, kendilerine yakıştıranlar varsa yollarına böyle devam etsinler, kendilerini bağlar… Fethullah Gülen’in tekmil tecrübesi, kendine ayan; “Öteki İnsanlar”a kapalıdır. Bu olağanüstü tecrübeleri ne amaçla olursa olsun örgütlü işlerde kullanmak, “Ötekilerle ilgili işler”in arka planına yerleştirmek başlı başına yanlış ve tehlikelidir. Bu arka plan, bu kapalı taraf; en sonunda “ötekiler”in hayatına kökten müdahale edecek bir iktidar mücadelesini ve giderek “devlet olma” sevdasını doğurur/doğurmuştur. Cemaatin iktidarla davası iktidar sahibi olma mücadelesidir; devlet içerisinde ve özellikle eğitim, emniyet, istihbarat, hukuk kurumlarındaki kadrolaşmalar ise “devlet olma” sevdasının tezahürüdür. Paralel Yapı serapa budur, bundan başka hiçbir şey değildir.
Cemaatin iktidarla olan mücadelesine iktidar cevap verir ve gereğini yapar; iktidarla mücadele etmek her muhalifin de meşru hakkıdır. Devlet olmak yani darbe ile işbaşına gelmek ise devlet kurumlarını ilgilendirir ve gereğini yaparlar… Cemaatin mekanik dayanışmadan doğan kuvveti ve zayıflığı kendi dışındaki insanları ve özellikle de Müslümanları “ötekileştirmesi”dir. Örgütün bütün şubeleriyle kendi dışındakilere uyguladığı “Ötekileştirme Operasyonu”nun üzerinde, ortamın sıcaklığından ötürü yeterince durulmamıştır. Paralel Yapı, özel hayatları örtük niyetlerle istismar ederken; aynı yapının sivil tabanı, “din kardeşliği”nin zahire dayanması gereken muaşeret adabını da daima hiçe saymıştır. Kendi menfaatleri miktarınca diğer din kardeşlerine gösterdikleri teveccühün karşılığını, şu andakinden daha yalnız kaldıklarında tadacaklardır. Öfke anlarında giderek artan celalleri, özellikle İslamcılık ve İslamcılar konulu eleştirilerinde enerji patlaması mahiyetindedir. Bir zamanların, sırf tercihlerinden dolayı “Bu millet adam olmaz!” diyenlerle aynı söylemi paylaşır hale gelmeleri ise “öteki” saydıkları insanlara, cemaatlere, din kardeşlerine düpedüz hakarettir…
Muhabbet duymayanların bile tahammüllü davrandığı bir hizmet hareketi; devletin, devletliğine esas teşkil eden kurumlarını, kendi batınî/kapalı emelleri uğruna kullanma eylemlerine giriştiği için sivillikten çıkmış, “Paralel Yapı”ya dönüşmüştür. Böylesi bir yapının dini, ideolojisi, rengi ne olursa olsun adı dünyanın her tarafında “paralel yapı”dır… Devletler bu tür tehditkâr oluşumlara gerekli müdahaleyi yaparlar ve hukuk devletiyse mutlaka yapmalıdır. Bir devlet paralel yapı ile baş edemezse, işte o zaman da –temenni edilmez ama- sivillere göğüs göğüse kendilerini savunmak düşer. Sıradan/simetrik bir insan olarak beni tedirgin eden husus; Paralel Yapı’nın geniş bir mucize ve keramet repertuarına sahip “Asimetrik İnsan”lardan kurulu olmasıdır. Kendimi istemeye istemeye, asimetrik insanların ve mücadelenin ortasında ve karşısında hissediyorum, çünkü karartıları evimin içine, günlük hayatımızın her safhasına düşüyor. Tek başına mevcut memur kadrosunu cemaatleştiren sınav hırsızlıkları bile bu asimetrik güçlere ve dayanaklara sahip insanların, nereye kadar, neleri kendi hususî idealleri uğruna meşrulaştırdıklarını/meşrulaştırabileceklerini tahminde zorlanıyorum.
Zihniyet dünyası, insan kadrosu, araçları cihetiyle “Asimetrik Paralel” olarak tesmiyesini uygun bulduğum yapıyı yansıtan en yalın örnekler kamuoyunun yakından bildiği, bir kısmını seyrettiği temsil ve temessüllerdir. Yaşanıp yaşanmadığına tanık olamayacağımız metafizik hadiselerin, somut ilişkileri yönlendirme ve yönetmede kullanılması, normal insanların idraklerini zorlayan ve aşan bir durumdur. Sadece cemaatin ses ve görüntüsünü yansıtan mevkutelerden okuduğum, televizyonlardan seyrettiğim temsil ve temessüller, “asimetrik insanlar”la karşı karşıya olduğumuzu hakkıyla sergilemiştir. Cemaatçi yazar(!) Ö. Faruk Aslan’ın, eminim dini bütün ülküdaşlarının yüreğini dağlayan sonuncu “asimetrik insan” örneği ise, münferit bir olaya değil, kolektif bir zihniyete işaret etmektedir. Allah kurtarsın, nezarete düşen kahraman bir polisin yaşadığı harikalarla dolu asimetrik hâlin, nakli bile bana ağır geldiği için tam metin geçmeyi uygun bulmuyorum, dileyenler sanal âlemden okurlar… “Birden bir hâl oldu Efendimiz’den başlamak üzere Ashab-ı Bedir, Şüheda-i Uhud, Aişe validemiz, 4 halife, medet istediğim bütün zatlar, üstad, büyüğümüz, sahabe efendilerimiz sırasıyla beni selamladılar. Ve ben sonu hayırlı bir sürece girdiğimizi tekrar hissettim!” demiş, kader kurbanı kahramanımız…”Üstad ve büyüğümüz” kelimeleri de ayrıca paranteze alınmış; üstad da, büyüğümüz de malumunuzdur… Bu bir rüya değil, yakaza imiş… Hassasiyet gösterilmezse bu müthiş manzara üzerine mizahın en kıralı geliştirilebilir. Ne var ki mızrağın ucuna rüyaların, temessüllerin asıldığı bir “Asimetrik Paralel Zihniyet”i eleştirelim derken, geçen isimlerin tek harfini bile incitmekten korkarım.

Şu kahraman polis ve daha niceleri, tam anlamıyla asimetrik zihniyetin doğurduğu, yoğurduğu birer “asimetrik insan”dır. Olurunu olmazını bilemem, yakaza hâlinde yahut rüyada o çok özel ve kutsal şahsiyetlerin yaşadığının onda birini tatsaydım, bir ömür boyu susardım. Cemaatin kahramanları çok cesurlar ve kendilerini kesinlik derecesinde haklı görmekteler. Asimetrik Paralel, bütün olağanüstü donanımını üzerimizde giderek daha şiddetli bir biçimde hissettirmektedir… Adeta Cenk Kitapları’ndan hayatımıza sıçramış kahramanlar ve onların asimetrik kuvvetleri karşısında bencileyin sıradan, simetrik insanlar gerçekten pek zebun kalmaktayız… Asimetrik Paralel Yapı’nın iktidarla, devletle mücadelesi nasıl sonlanırsa sonlansın, olan ve olacakların çoğu bizim kudretimiz dışındadır. Mucizevî kerametlerle mükerrem asimetrik insanlarla göğüs göğüse mücadele ise temsilden temessülden yana nasipsiz biz garibanlar için gerçekten zor. 
Umarım böylesine orantısız bir şiddete maruz kalmayız.

BİZİM SİVAS YAZILARI